2 kg
ağırlığında bütün tavuk
2 çorba
kaşığı biber salçası
2 çorba
kaşığı balsamik sirke
5 diş
sarımsak
1 tatlı
kaşığı kişniş tohumu
1 tatlı
kaşığı kimyon tohumu
1 adet limon
kabuğu rendesi
1 adet
mandalina kabuğu rendesi
4 çorba
kaşığı zeytinyağı
1 çorba
kaşığı tereyağ
1 çorba
kaşığı bal (tavuğun üzerine koymak için)
Tavuğun içi
için:
1 adet limon
1 adet
mandalina
2 dal
biberiye
1 dal zahter
kekik veya bir taze kekik (yanında)
Tavuğun
yanında garnitür malzemesi:
½ kilo
brokoli
15 adet taze
küçük patates
1 adet havuç
1 baş
sarımsak
Birer dal
biberiye ve zahter kekik
Çekilmiş
karabiber, zeytinyağı
YAPILIŞI:
Fırını 185
dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
Diğer
tarafta bir tencereye kestaneleri alıp haşlayın (yaklaşık 15 dakika). Soğuyunca
kabuklarını ayıklayın.
Tavuğu
yıkayın. Derisiyle eti arasını elinizle nazikçe açın. Derinin altındaki ete
deriye zarar vermeden çizikler atın. Böylece marine sosu et daha çok lezzetli
olacak.
Havana
sırasıyla sarımsak, tuz, kimyon, kişniş ve zahter kekiği koyup, iyice dövün.
Daha sonra içine mandalina ve limon rendesini ekleyin. Balsamik sirkeyi,
salçayı, zeytinyağını ve tereyağını ilave edin. Hazırlanan bu sosu tavuğun
derisinin altına ve derinin üstüne iyice yedirin.
Son olarak
tavuğun içine bir limonu ve bir mandalinayı dört parçaya bölüp yerleştirin.
Güzel bir tat katması için tavuğun içine birer dal biberiye ve zahter kekikten
de koyabilirsiniz.
Tavuğu fırın
ızgarasının üstüne, tavuğun altını üst tarafa bakacak şekilde koyun ki pişme
sırasında ters yüz ettikten sonra pişirme tamamlanınca güzel görünen üst
tarafını rahaça servis için tabağınıza alın.
Tavuğun
yanına garnitür hazırlama:
Fırın
tepsisine 15 adet taze küçük patatesi ikiye bölün ve yerleştirin. Bir havucu
soyacakla ince dilimler halinde dilimleyip, ekleyin. Brokoliyi önceden hafif
bir haşlayıp, bunları da tepsiye yerleştirin. Sebzelerin üzerine bir baş
sarımsağı kabuklu olarak, zeytinyağı, çekilmiş karabiber, süs kırmızı biberi koyup,
tavuğun bulunduğu ızgaranın altına yerleştirin.
Tavuğun
pişme süresi kilo başına 45 dakikadır. Pişme süresinin yarısında tavuğu ters
yüz edin. Üzerine balı sürün. İki kiloluk tavuk yaklaşık 1 saat 30 dakikada
pişer. Garnitürlerde o süreye yakın pişecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder