RSS

29 Aralık 2015 Salı

GELENEKSEL TÜRK MUTFAĞI'NDA PİLAV


Geleneksel Türk Mutfağı’nda pilavın yeri büyüktür. Pilavı şehriyeli yapabildiğimiz gibi içine farklı malzemeler katarak da çeşitlendirebiliyoruz. Bazen et, bazen sebze veya bakliyat katılabilir. Hepimizin en beğenerek yediğimiz pilavların başında etli pilav gelir. Osmanlı Mutfağı’nda da en başta gelen pilav çeşitlerinden biridir etli pilav.
Pilavın vazgeçilmez ikilisi tabii ki kuru fasulyedir. Günümüzde çok bilinmese de Osmanlı Mutfağı’nda yer alan börülceli pilavı da unutmamak gerekir. Ayrıca biz Türklerin severek tükettiği diğer bir pilav çeşidi de patlıcanlı pilavı atlamamamız gerekir.
Bir pilavın pişip pişmediğini anlamanın en iyi yolu onu tatmaktan geçer. Yenilebilir yumuşaklıkta ve dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer pilavınız suyunu çekmiş ama yenilebilir yumuşaklığa gelmemiş ise pirincinize kesinlikle soğuk su katmayıp, sıcak su katmalısınız. Bu arada pilavınızı pişerken karıştırırsanız pirinçlerdeki nişasta ortaya çıkar ve pilavınızdaki pirinç taneleri birbirine yapışır.
Eğer pilavınız pişti ama kıvamı lapa gibi olduysa, çok kısık ateşte bir çatal yardımıyla dikkatlice havalandırarak pişirmeye ve suyunu çektirmeye çalışın.
Pilavınızı tekrardan ısıtmanız gerekiyorsa çok kısık ateşte bir iki kaşık su ilave edin ve karıştırmadan ısıtın.
Pilav çeşitlerinin püf noktaları:
Patlıcanlı pilav: Patlıcanları tuzlu suda bekletin, soğuk sütten geçirin. Böylece patlıcanın acı tadı pilavınıza geçmeyecektir.
Sebzeli pilav: Sebzelerinizi pirinçlerle aynı sürede pişmesi için aynı büyüklükte ve ince doğrayın.
Safranlı pilav: Safranı yarım fincan suda on dakika bekletip daha sonra pilava ilave edin. Böylece safranlar tam olarak rengini pilava verecektir.
Firik pilavı: Firiklerin üzerinde hiç kabuk kalmamalıdır. Aksi takdirde pilavınızın acı bir tadı olur.
Kestaneli pilav: Kestaneli pilavın tana tane olması için kestaneleri bütün halde pilava ekleyin. Kırık kestaneler içindeki nişastayı pişerken bırakır ve pilavınız lapa olur.
Hamsili pilav: Hamsili pilavı pişirirken pilavınız kuruyabilir. Bunu önlemek için hamsileri hiç aralıksız olarak pilavın üzerine dizin.
İç Pilavı: İç pilavın olmazsa olmazı tabii ki baharatlardır. Eğer baharatları pirinçleri kavururken tencereye katarsanız, baharat tadını daha yoğun hissedebilirsiniz.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...