28 Aralık 2015 Pazartesi

FELLAH KÖFTESİ

6 Kişilik
bulgurun köfte haliMalzemeler:
Köfteler için:
  • 300 gram köftelik ince bulgur (yaklaşık 2 su bardağı)
  • 250 ml. sıcak su
  • 100 gram tam buğday unu (1 su bardağı civarında)
  • 1 adet yumurta
  • 2 silme çay kaşığı kimyon
  • 1 silme çay kaşığı toz karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
Haşlamak için:
  • 2,5 litre su
  • 1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 silme tatlı kaşığı toz zerdeçal
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1/2 su bardağı sıcak su (100 ml.)
Servis için:
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1 su bardağı yoğurt (arzuya göre)
Püf noktası:
Daha az besleyici bir seçenek olmakla birlikte tam buğday unu yerine beyaz un da kullanabilirsiniz.
Köftenin yeterince haşlandığından emin olmanın en iyi yolu tadarak kontrol etmek. Ama başka püf noktaları da var. Köfteler suyun üzerine çıktığında veya haşlama suyunun üzerindeki köpük beyazdan sarıya döndüğünde köftelerin piştiğini anlayabilirsiniz.
Toz zerdeçal orijinal tarifte bulunan bir baharat değil ama besleyici değerini artırıyor. Evinizde varsa bu faydalı baharatı kullanabilirsiniz.
Yapılışı:
1.                  Bulguru yayvan bir tencereye koyun, üzerine sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika bulgurun suyunu çekmesini bekleyin.
  1. Diğer köfte malzemelerini tencereye ekleyerek iyice yoğurun ve hamurun bütünleşmesini sağlayın.
  2. Hamurdan fındıktan biraz büyük parçalar kopararak iki avucunuzun içinde yuvarlayın. Yuvarladıktan sonra bir tarafına baş parmağınızla bastırarak bir çukur açın. Şekillendirdiğiniz köfteleri üst üste gelmeyecek şekilde bir tepsiye dizin.
  3. Haşlama suyunu tuzla birlikte yayvan bir tencerede kaynatın. Köfteleri kaynayan suya koyarak yumuşayana kadar 20-25 dakika civarında pişirin. Köfteler yumuşayınca tencerenin altını kapatın ve bir süzgeç yardımıyla köfteleri alın.
  4. Bir sos tenceresinde zeytinyağı ve zerdeçalı ısıtın. Salçaları ve sarımsağı ekleyip karıştırarak kavurun. Salça kavrulduktan sonra sıcak suyu ekleyin, sosu karıştırın ve ocağı kapatın.
  5. Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine salçalı sostan koyup üzerlerine kıyılmış maydanoz yapraklarını serpiştirin. Arzuya göre yanında yoğurtla birlikte servis yapın.


0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...